preskoči na sadržaj

Poljoprivredno-prehrambena škola Požega

 > Naslovnica
Vijesti

Projektni dan-posebni nastavni dan

Autor: Marija Grgić, 25. 10. 2017.

Dvadesetog listopada 2017. u Poljoprivredno-prehrambenoj školi nastava je održana na sasvim neuobičajeni način, u vidu različitih radionica sa zajedničkom temom Hrana i zdravlje. Ukupno dvadeset radionica postavljenih u svim školskim i izvanškolskim prostorijama: od učionica, vinskog podruma, kemijskog i mikrobiološkog laboratorija, kuharskog i pekarskog praktikuma pa sve do livade na kojoj su nas oduševili prekrasni konji i spretne jahačice. Učenici su podijeljeni u grupe po dvadeset, a izmjenjivali su se po radionicama tako da je svaka grupa sudjelovala na četiri radionice. U pauzama sudionike je na sveopće zadovoljstvo i oduševljenje zabavljao tamburaški sastav pod vodstvom prof. Igora Begića. Uz poneki nesporazum i gužvu koja uglavnom nikome nije smetala, sve je ipak dobro funkcioniralo.

Radionicu pod nazivom SMANJIMO UNOS ŠKROBA vodile su prof. Šarić i ĆaćićUšli smo u učionicu koja je zračila radnom atmosferom. Učenici su uz pomoć profesorica  pripremali pohane tikvice i palačinke obogaćene koprivom. Koristili su tikvice, buču i integralno brašno. Cilj je bio osvijestiti učenike da se hrane zdravo, da se mogu poslužiti biljkama iz vlastita vrta, koje ponekad smatramo beskorisnim. To je zanimljiv oblik učenja jer učenici rade nešto novo, inovativno i uče  stvarati  nešto vlastitim rukama.

Na radionici GMO HRANAkoju je vodila prof. Vujasinović naučili smo da bismo trebali jesti domaće,a ne genetski modificirano koje je tretirano svakakvim sredstvima za rast.

U okviru radionice HRANA U RAZLOMCIMA I POSTOTCIMAkoju su vodili prof. Bušić i Lučić učenici su pomoću jabuka učili razlomke i  računali su postotak vode u jabuci. Nakon toga su napravili sendvič sa salamom, izvagali su salamu i izračunali  postotak salame i kruha. Složili smo se s profesorom Bušićem koji kaže:  „Matematika je u svemu, u cijelom životu“.

Radionica prof. Ivkić i Pavlović TOPLO I ZDRAVO  upoznala nas je s raznim okusima čajeva i njihovim ljekovitim svojstvima. Ocjenjivali su organoleptičke osobine čajeva (boju, miris, okus). Tu su bili čaj od mente, nevena, aronije, lipe, kamilice i naravno, svi su bili prirodni.

U prekrasnom interijeru ukrašenom jesenskim motivima u radionici UMJETNIČKOG IZRAŽAVANJA čula se glazba. Učenike se dojmila radionica jer su se i sami okušali u pisanju nadahnuti nekim pjesnicima i glazbom. Učenici izražavaju svoje osjećaje pismenim i likovnim izražavanjem, pokazuju svoju kreativnost i koliko su zapravo emotivni. Učenica 4.c razreda Ivana Grgić se odlučila na ovu radionicu jer je bila nadahnuta slikarom Van Goghom, njegovim žitnim poljima i na poseban način joj se svidjelo kako je izrazio svoju dušu. Radionicu su pripremile prof. Franić, Krpota i Kandjera.

Svi znamo da je najvažnije da si pravilno rasporedimo obroke tijekom dana, a to smo kreativno pokazali na radionici iz engleskog jezika THE FOOD PYRAMID. Učenici su izrezivali hranu od kolaža i lijepili na plakat tetako napravili svoju prehrambenu piramidu. Radionica je vrlo zanimljiva i potiče nas na razmišljanje o pravilnoj prehrani, obrocima i međuobrocima tijekom dana,a sve to na engleskom jeziku pod vodstvom prof. Kobešćak, S. Džalto.

Na radionici STARI MLIN učenici su pogađali imena žitarica i nakon toga su sudjelovali u igri koju su igrali naši dragi roditelji,bake i djedovi pod nazivom mlin. Učenici su bili raspoređeni u dvije grupe, a pobjednik je za nagradu dobio cvijeće ili žitne čokoladice. Radionicu su vodile prof. Višaticki i Gajić.

U radionici ODREĐIVANJE ENERGETSKE VRIJEDNOSTI HRANE naučili smo kakva je energetska vrijednost pojedinih namirnica i napravili usporedbu između namirnica koje imaju veliku i malu energetsku vrijednost. Također smovidjeli koji su loši načini prehrane, a to su unošenje previše ugljikohidrata i masnoća koji uzrokuju pretilost. Voditeljice radionice bila su prof. Prolološčić i Abramović.

Radionica pod vodstvom prof.  Blaževića zvala se KALORIJE. Učenici su uz pomoć računala računali potrebnu količinu kalorija na osnovi godina starosti, spola, dnevnih aktivnosti i naposljetku odabiru namirnice koje će ispuniti tu dozu kalorija.

O sitnim česticama koje ne možemo vidjeti golim okom govorilo se i mikroskopiralo na radionici MIKROORGANIZMI U HRANI prof. Garbin. Na tijelu ima više m.o nego stanica od kojih smo izgrađeni, a koji mogu biti korisni i štetni. Oni korisni štite nas od štetnih utjecaja, crijevnu mikrofloru. Učenici su mikroskopirali korisne mikroorganizme (kvaščeve gljivice) i štetne (plijesni).

U reprezentativnom prostoru školskog podruma vod vodstvom prof. Bubak odvijala se radionica ŽLICA,VILICA I NOŽ.Tu se učilo kako postaviti stol i što se jede kojim priborom, također i kako aranžirati stol te kako se ponašati za stolom i pravila serviranja.

S HRANOM KROZ POVIJEST upoznala nas je profesorica Belunek. Htjela nam je ukazati kakvu su hranu ljudi jeli od početaka, od prapovijesti do antičkog doba. Nakon svega toga slijedi kviz.

Na ljekovitost voća i povrća ukazale su nam profesorice Kelam, Zdelar i Valešićna radionici SEMAFOR. Učenici su imali zagonetke i pogađali su razno voće i povrće. Interijer je bio ukrašen sa svim povrćem punim vitamina i velike nutritivne vrijednosti. Vrlo vesela i ugodna atmosfera.

U radionicu ORGANOLEPTIČKA OCJENA SOKA OD JABUKE uvele su nas naše prof. Mautner i Džalto. Učenici su ocjenjivali  sok od svježih jabuka, nektar od jabuka i sok dobiven iz koncentrata jabuke. Smisao radionice je bio da nam predoče da kupujemo prirodne sokove, a ne one s aditivima i s malim postotkom voća. Učenici su bili oduševljeni s novim znanjem jer se nikada ranije nisu susretali s takvim načinom ispitivanja soka.

Već putem do pekarskog praktikuma  osjetio se neki ugodan miris. Na vratima smo zatekli ime radionice GRICKAJ ZDRAVO. Učenici su pod vodstvom prof. Marketanović pripremili tortilje sa žitaricama i sjemenkama koje su bogate esencijalnim masnim kiselinama i nezasićenim masnim kiselinama. Također su pravili umak od avokada, rajčice, luka, peršina i limunovog soka koji se zove guacamol . Za desert su pravili američke palačinke gdje su šećer zamijenili  medom, a polovicu brašna mijenjaju  zobenim pahuljicama koje su samljeli. Vjerujemo da je to bio vrlo interesantan način učenja jer su učenici pokazali svoja kulinarska znanja uz to još puno njih usvojili.

U kuharskom praktikumu profesori Medaković i Ledić pripremili su radionicu pod nazivom DOBRO JUTRO. S učenicima su pravili  namaz od slanutka i tako pokazali koliko doručak može biti ukusan, a  i zdrav. Vrlo je poučna poruka njihovog plakata: doručkuj kao kralj, ručaj kao princ, a  večeraj kao prosjak.

ŠKOLA JAHANJA I DRESURA kao i NATJECANJE U STARIM SPORTOVIMA (potezanje konopa, skakanje u vrećama, bacanje potkove i koluta) odigravala se na školskoj livadi pd vodstvom profesora Krakera, Barišića i DelVechio. Spretne jahačice i prekrasni konji oduševili su sve prisutne. „Pripremili  smo školu jahanja te provodili   terapijsko jahanje. Želim naglasiti koliko je jahanje zdravo.“-rekla nam je Katarina Augustinović. Svi  koji su imali želju , mogli su se okušati u jahanju.

„Ovo bi trebalo ponoviti,“ kažu učenici koje smo pitali za dojmove. Uistinu, bilo je dinamično, zanimljivo i poučno u prekrasnom jesenskom ugođaju punom toplih boja i dobrih vibracija.

Napisala: Valentina Matić 4. c

Fotogalerija

Iz medija:

http://pozeskidnevnik.hr/vijesti/4978-poljoprivredno-prehrambena-skola-pozega-prvi-dan-projekta-na-temu-hrana-i-zdravlje.html

http://www.rva.hr/vijest/2017/5694-ucenici-poljoprivredno-prehrambene-skole-kroz-radionice-ucili-o-hrani-i-zdravlju#izdvojeno

http://pozega.eu/tema-hrana-zdravlje-dvadeset-zanimljivih-radionica/

http://pozeska-kronika.hr/drutvo/item/9996-tema-%E2%80%9Ehrana-i-zdravlje%E2%80%9C-kroz-dvadeset-zanimljivih-radionica.html

http://slavonski.hr/poljoprivredno-prehrambena-skola-pozega-prvi-projektni-dan-s-cak-20-kreativnih-radionica/

 




Vremenici 2023./2024.
Projekt mobilnosti
Upisi 2023./2024.
 
POPIS UDŽBENIKA

Projekt zajedno
DOKUMENTI ŠKOLE

Projekti

NATJECANJA

Kalendar
« Ožujak 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji

Tražilica
Pitanja i odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja
Oglasna ploča
Anketa
Koji je tvoj najčešći razlog izostanka s nastave? (odaberi jedan odgovor)






Forum
Korisni linkovi

Arhiva dokumenata