preskoči na sadržaj

Poljoprivredno-prehrambena škola Požega

 > Nastava  > Smjerovi  > Mesar
Mesar

Opis poslova

   Posao uključuje sljedeće radne zadatke: preuzimanje stoke za klanje; omamljivanje i klanje (odnosno ubijanje električnom strujom); šurenje, skidanje čekinja i opaljivanje (kod svinja); skidanje kože (kod goveda); otvaranje trupa i vađenje crijevnog kompleta; rasijecanje trupa te vađenje mozga i endokrinih žlijezda; primarna i sekundarna obradba crijeva; obradba buta i plećki; topljenje masnog tkiva (kod svinja) i iskorištavanje leđa, vrata, slabina i glave svinja i goveda. Osim pripreme svježeg mesa za prodaju, mesari i konzerviraju meso kemijskim sredstvima, zaleđivanjem i dimljenjem, izrađuju barene i polutrajne kobasice i zimsku salamu, različite polutrajne i trajne suhomesnate proizvode i slaninu.
    U svakom od navedenih zadataka mesari izvode manji ili veći broj radnih operacija. Tako npr. prilikom preuzimanja stoke za klanje pripremaju stočno spremište, važu i označavaju stoku, sređuju potrebnu dokumentaciju, dezinficiraju spremište i sl.; pri omamljivanju i klanju pripremaju prostoriju i alat te rukuju kliještima za omamljivanje i šupljim nožem za iskrvarenje, hvataju i odvajaju krv; pri šurenju i opaljivanju svinja nadziru temperaturu vode i ručno ili strojno skidaju čekinje i reguliraju plamen i temperaturu peći; pri otvaranju trupa i prsnog koša razdvajaju zajedničke kosti po šavu, obrezuju i podvezuju dijelove crijeva, vade crijeva i pojedine prsne organe te utvrđuju njihov fiziološki izgled; pri primarnoj i sekundarnoj obradbi crijeva odvajaju tanka crijeva od debelih, čiste ih, razvrstavaju, kalibriraju i konzerviraju; pri topljenju masnog tkiva kod svinja pripremaju ga za topljenje, tope ga, odvajaju čvarke i stavljaju mast u ambalažu; pri obradbi goveda skidaju kožu s pojedinih dijelova trupa, rasijecaju trup električnom pilom i sjekirom, vade unutrašnje organe, obrađuju polovice ili odvajaju pojedine dijelove (plećke, vrat, slabine, but, nožice, i dr.), kategoriziraju meso razdvojenih mišićnih grupa i odvajaju suvišno masno tkivo; pri konzerviranju mesa kemijskim sredstvima izrađuju i ubrizgavaju salamuru, a pri konzerviranju dimljenjem reguliraju parametre uređaja za dimljenje i uskladištuju dimljene proizvode; kad izrađuju kobasice i salame pripremaju gradivo i mesno tijesto za nadijevanje, pune ga u ovitke i te proizvode pripremaju za zrenje, termičku obradbu, fermentiranje, dimljenje – već prema vrsti proizvoda.
    Mesari mogu raditi u obrtništvu i u industrijskoj proizvodnji. U obrtništvu obavljaju sve navedene poslove sukcesivno, dok u industrijskoj proizvodnji obično za radna vremena obavljaju samo pojedine operacije. U obrtničkim radnjama i prodavaonicama mesari režu, važu i prodaju svježe meso i suhomesnate proizvode.

Radni uvjeti

    Mesari rade pretežno stojeći, u pokretu ili u pognutom stavu u zatvorenom (rijetko otvorenom) prostoru, pri dnevnoj ili umjetnoj rasvjeti. U radnim prostorijama temperatura zraka kreće se od 10°C (rasjekavaonica) do 30°C (klaonica), uz znatnu vlažnost i propuh te relativno jaku buku. Neki se poslovi obavljaju pri povišenoj temperaturi uz znatna isparavanja, a neki opet pri niskoj temperaturi (od + 4°C do + 6°C) da se meso ne bi pokvarilo. Podovi su klizavi od masnoće, krvi i vode. U industrijskoj linijskoj proizvodnji, zbog ponavljanja istih radnih operacija, često dolazi do jednoličnosti i zamora.
    U svom radu mesari se služe različitim alatima, strojevima, uređajima i instrumentima, kao što su: noževi, sjekire, pile, strojevi za odstranjivanje dlaka, skidanje kože, čišćenje crijeva i želuca, iskoštavanje, mljevenje, usitnjavanje, punjenje, oblikovanje i pakiranje, zatim različiti uređaji za termičku obradbu (peći, kotlovi, pušnice i sl.) itd. Zbog opasnosti od ozljeda, mesari tijekom rada nose odgovarajuću zaštitnu odjeću. Upotreba pomagala skromnija je u obrtništvu nego u industrijskoj proizvodnji, gdje je sve više poslova automatizirano, a u novije vrijeme podržano i računalnom tehnikom.

Poželjne osobine

    Mesari trebaju biti snažnije tjelesne građe. Mišićna snaga, ručna spretnost i dobra usklađenost pokreta s vidnim opažanjima (okulomotorna koordinacija) bitne su za uspjeh u ovom zanimanju. Korisna u poslu može biti i sposobnost raspoznavanja boja, a mirisna i okusna osjetljivost pomaže pri provjeri kakvoće sirovina i proizvoda. Zbog prirode posla, osobito u klaonici, mesar treba biti nerazdražljiva, emocionalno uravnotežena osoba. Za mesare u prodavaonicama mesa i suhomesnatih proizvoda poželjno je da budu ljubazni, susretljivi i pošteni.
    Glavne zapreke za zanimanje jesu ispotprosječna tjelesna snaga, deformiteti udova i kralježnice (uključujući jako spuštena stopala i proširene vene), kronične bolesti svih unutrašnjih organskih sustava, oštećenja vida i sluha te neurotska razdražljivost i psihička neuravnoteženost. Iako u zanimanju mogu raditi ljudi obaju spolova, osobito na određenim poslovima u industriji, ipak je ovo zanimanje pogodnije za muškarce zbog, u prosjeku, njihovih većih tjelesnih mogućnosti. Općenito govoreći, rad mesara je naporan, ali može biti privlačan, posebno onima koje zanima anatomija životinjskog tijela i ljudska prehrana.

Osposobljavanje i zapošljavanje

    Mesari se školuju tri godine. Nastavni plan i program uključuje zajednički dio (hrvatski jezik, strani jezik, povijest, politika i gospodarstvo, tjelesna i zdravstvena kultura, matematika te računalstvo) i poseban stručni dio (živežne namirnice životinjskog podrijetla, mikrobiologija, kemija, tehnologija zanimanja, strojevi i uređaji te praktična nastava). Odnos tjednog broja sati jest 2:1 u korist stručnih nastavnih predmeta, u okviru kojih važno mjesto zauzima praktična nastava. Osim toga, učenici moraju tijekom školovanja provesti 364 sata na stručnoj praksi, a imaju i 42 sata za izradbu završnog stručnog rada.
  
    Mesari se zapošljavaju u klaonicama, u industriji za preradbu mesa, u obrtničkim radnjama te u prodavaonicama mesa i mesnih prerađevina. Očekuje se da će planiran privredni razvoj (osobito na području proizvodnje zdrave hrane i turizma) otvoriti mogućnost za zapošljavanje mesara – bilo u industriji ili u obrtničkim djelatnostima.

» Predmeti


Projekt mobilnosti
Projekt zajedno
Vremenici 2018./2019.

Upisi 2018./2019.

POPIS UDŽBENIKA 2014.-2018.

DOKUMENTI ŠKOLE

Projekti

NATJECANJA

Kalendar
« Prosinac 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji

Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
Pitanja i odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja
Oglasna ploča
Anketa
Koji je tvoj najčešći razlog izostanka s nastave? (odaberi jedan odgovor)


Forum
Korisni linkovi

Arhiva dokumenata
CMS za škole logo
Poljoprivredno-prehrambena škola Požega / Ratarnička 3, HR-34000 Požega / www.ss-poljoprivrednoprehrambena-pozega.skole.hr / ured@ss-poljoprivrednoprehrambena-pozega.skole.hr
preskoči na navigaciju