preskoči na sadržaj

Poljoprivredno-prehrambena škola Požega

Pomoćni pekar

Kratak opis: Zanimanje pomoćni pekar obrazuje učenika za rad u zanatskoj i industrijskoj proizvodnji pekarskih proizvoda. Pomoćni pekar obavlja poslove izrade tijesta, oblikovanja i pečenja raznih vrsta kruha i peciva

Potrebno obrazovanje: Učenik se može upisati u program obrazovanja za pomoćnog kuhara nakon završene osnovne škole, a program traje tri godine nakon kojih učenik stječe nižu stručnu spremu i naziv pomoćni pekar.

Opis poslova:

Pomoćni pekar obavlja slijedeće poslove:

• Radi na skladištenju i čuvanju sirovina

• Izrađuje tijesta za kruh i peciva

• Obrađuje tijesta: dijeljenje tijesta ručno i strojno, vaganje, okrugljenje, međuzrenje i završno oblikovanje komada tijesta za kruh i peciva.

• Radi na pečenju tjestenih komada: priprema tjestenih komada za pečenje, ubacivanje u peć, pečenje i vađenje gotovih proizvoda, hlađenje i obrada

Znanja, vještine i potrebne osobine: Kroz teoretsku nastavu učenik bi usvajao teoretska znanja potrebna za zanimanje pomoćni pekar (vidi program rada za nastavni predmet tehnologija zanimanja),a kroz praktičnu nastavu učenik bi razvijao radne navike, komunikacijske sposobnosti, toleranciju prema suradnicima te stjecao navike čuvanja sredstava za rad i radne okoline. Spremnost na suradnju i odgovornost prema radu osobine su potrebne za rad u ovom zanimanju.

Uvjeti rada: Poslovi pomoćnog pekara obavljaju se u zatvorenom prostoru pri danjem, ali većim dijelom umjetnom svijetlu. U radnom prostoru zrak je topao i vlažan, prašina u zraku potječe od brašna, a povećana je i buka zbog rada strojeva. Podovi su klizavi od taloga brašna i masnoća. Postoje opasnosti i od mehaničkih povreda, električnih povreda i opekotina, a mogući su i požari. U radu je obvezna uporaba zaštitne odjeće i obuće: kape ili marame, kute, radno odijelo ili pregača, obuća s gumenim potplatima. Sve mora biti bijele boje. Posao se obavlja isključivo u stojećem položaju uz česta saginjanja (izloženost jednoličnom fizičkom naporu). Posao zahtijeva tjelesnu izdržljivost, koordinaciju ruka-oko, dobar vid, izražena osjetila mirisa i okusa, otpornost na vlagu, prašinu i vrućinu, dobro podnošenje noćnog rada, spremnost na suradnju i odgovornost prema radu.

Zdravstvene kontraindikacije za zanimanje: Kontraindikacije za zanimanje su slaba tjelesna konstitucija, bolesti i oštećenja kralježnice, nogu i /ili ruku, slab vid, bolesti organa za disanje (astma!), slabije razvijena gruba i fina motorika, nepremnost na suradnju i rad po uputama.

Mogućnosti zapošljavanja: Pomoćni pekar može se zaposliti u industriji i obrtništvu vezanim za proizvodnju pekarskih proizvoda. 

» Predmet


Upisi 2022./2023.
 
POPIS UDŽBENIKA 2021./2022.

Vremenici 2020./2021.
Projekt mobilnosti
Projekt zajedno
DOKUMENTI ŠKOLE

Projekti

NATJECANJA

Kalendar
« Kolovoz 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji

Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
Pitanja i odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja
Oglasna ploča
Anketa
Koji je tvoj najčešći razlog izostanka s nastave? (odaberi jedan odgovor)


Forum
Korisni linkovi

Arhiva dokumenata
CMS za škole logo
Poljoprivredno-prehrambena škola Požega / Ratarnička 3, HR-34000 Požega / www.ss-poljoprivrednoprehrambena-pozega.skole.hr / ured@ss-poljoprivrednoprehrambena-pozega.skole.hr
preskoči na navigaciju