preskoči na sadržaj

Poljoprivredno-prehrambena škola Požega

Poljoprivredni tehničar-fitofarmaceut

Kratak opis

Poljoprivredni tehničar-fitofarmaceut primjenjuje, skladišti i prodaje sredstva za zaštitu bilja i ostale proizvode koji se koriste u poljoprivrednoj proizvodnji. Osim znanja o proizvodnji i uzgoju poljoprivrednih kultura, voćarstvu, vinogradarstvu i vinarstvu, ima znanje o uzročnicima biljnih bolesti, biljnim nametnicima i korovu.

Potrebno obrazovanje

Za upis u srednjoškolski obrazovni program ­­­­­­­­­poljoprivrednog tehničara-fitofarmaceuta, potrebno je imati završenu osnovnu školu.

Za obavljanje poslova fitofarmaceuta, potrebno je završiti srednje strukovno obrazovanje u trajanju od četiri godine.

Završetak srednjoškolskog programa obrazovanja završava izradom i obranom završnog rada. Učenici mogu polagati i ispite državne mature, koji im omogućuju nastavak školovanja na visokoškolskoj razini. 

Obrazovanje za ovo zanimanje provodi se u okviru sustava obrazovanja odraslih. Sve informacije o ustanovama i programima, koje provode obrazovanje odraslih za ovo zanimanje, možete dobiti na web portalu Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih.

Opis poslova

Fitofarmaceut obavlja poslove uzgoja i zaštite biljaka, primjenjujući različita sredstva za zaštitu ili obavlja skladištenje i prodaju sredstava za poljoprivrednu proizvodnju i zaštitu bilja u poljoprivrednoj ljekarni. Pri tome uslužuje kupce, uređuje prostor prodaje te vodi odgovarajuće evidencije – dokumentaciju skladišta, evidenciju roba, inventuru evidencije nabave i prodaje roba i sl.

Znanja, vještine i poželjne osobine

Ako se želite baviti ovim poslom, trebate imati izražen interes za biologiju i kemiju te matematiku i tehničku kulturu. Za uspješno obavljanje poslova fitofarmaceuta, potrebna je čvrsta tjelesna građa, dobro opće zdravstveno stanje, prosječne psihomotorne sposobnosti te strpljivost i uslužnost.

Uvjeti rada

Rad poljoprivrednog tehničara – fitofarmaceuta odvija se, ovisno o radnom mjestu, na otvorenom ili u zatvorenom prostoru. Može biti izložen vrućini, hladnoći, vjetru, no ako radi u poljoprivrednoj ljekarni, zaštićen je od vanjskih nepovoljnih utjecaja, ali može biti izložen neugodnim mirisima.

Kontraindikacije za rad su: slabovidnost/sljepoća, neraspoznavanje boja, gluhoća/ teža nagluhost u govornom području, nedostatak njuha, oštećenje glasa i/ili govora koje utječe na komunikaciju, kronični poremećaji koji onemogućuju uredno kognitivno i emocionalno funkcioniranje, kronični poremećaji koji mogu dovesti do gubitka svijesti i poremećaja ravnoteže, teža oštećenja funkcije mišićno-koštanog i srčano-žilnog sustava, dišni poremećaji s trajnim oštećenjem funkcije pluća, teža oštećenja funkcije kože na otkrivenim dijelovima tijela i utvrđena alergija na profesionalne alergene.

Mogućnosti zapošljavanja

Poljoprivredni tehničari – fitofarmaceuti zapošljavaju se u poljoprivrednim ljekarnama, u industriji za proizvodnju sredstava za zaštitu bilja, a također mogu raditi i u proizvodnji i preradi poljoprivrednih kultura u različitim poljoprivrednim poduzećima. Mogućnost napredovanja u poslu povezana je sa stalnim usavršavanjem stručnih znanja i potrebnih vještina.

Predmeti

 


Upisi 2022./2023.
 
POPIS UDŽBENIKA 2021./2022.

Vremenici 2020./2021.
Projekt mobilnosti
Projekt zajedno
DOKUMENTI ŠKOLE

Projekti

NATJECANJA

Kalendar
« Kolovoz 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji

Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
Pitanja i odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja
Oglasna ploča
Anketa
Koji je tvoj najčešći razlog izostanka s nastave? (odaberi jedan odgovor)


Forum
Korisni linkovi

Arhiva dokumenata
CMS za škole logo
Poljoprivredno-prehrambena škola Požega / Ratarnička 3, HR-34000 Požega / www.ss-poljoprivrednoprehrambena-pozega.skole.hr / ured@ss-poljoprivrednoprehrambena-pozega.skole.hr
preskoči na navigaciju