preskoči na sadržaj

Poljoprivredno-prehrambena škola Požega

 > Nastava  > Smjerovi
Prehrambeni tehničar

Opis poslova

    Prehrambeni tehničari organiziraju primanje, rukovanje, čuvanje i usklađivanje prehrambenih sirovina i proizvoda, vode prehrambene proizvodne trake i rade u odgovarajućim nadzorno-analitičkim i razvojnim laboratorijima. Mogu raditi u proizvodnji mlijeka i mliječnih proizvoda, preradbi mesa i riba, voća i povrća, u mlinarstvu i preradbi brašna, u proizvodnji konditorskih proizvoda, šećera i škroba, ulja i masti, vina i drugih pića, kvasca i octa, u tehnologiji fermentacijskih procesa i obradbi otpadnih voda. Prema tomu, osposobljeni su za rad praktički u cjelokupnoj prehrambenoj industriji i obrtništvu, s mogućnošću prilagođavanja pojedinim prehrambenim tehnologijama.
    Prehrambeni se tehničari u proizvodnji prije svega brinu o prihvaćanju, čuvanju i uskladištenju sirovina do preradbe s kontrolom kakvoće i odgovarajućim klasiranjem. Oni vode i nadgledaju pojedinačne tehnološke procese, kao što su čišćenje, pranje, ljuštenje, konzerviranje (hlađenjem, zagrijavanjem, dimljenjem, steriliziranjem, sušenjem, zračenjem), fermentiranje, destiliranje, ekstrahiranje. Na kraju, oni se brinu za pakiranje gotovih prehrambenih proizvoda u odgovarajuću ambalažu.
    Prehrambeni tehničari u kemijskim i mikrobiološkim laboratorijima obavljaju analize za određivanje vode, mineralnih tvari, bjelančevina i aminokiselina, masti, ugljikohidrata, vitamina i drugih sastojaka namirnica te utvrđuju njihova mikrobiološka svojstva. U razvojnim laboratorijima surađuju s istraživačima na stvaranju novih prehrambenih proizvoda i unapređivanju tehnoloških procesa.

Radni uvjeti

    S obzirom na činjenicu da prehrambeni tehničari rade na vrlo raznolikim poslovima u različitim vrstama proizvodnje, njihovi se radni uvjeti vrlo razlikuju od jedne radne sredine do druge. Tako su npr. sasvim drukčije prilike u nekoj mesoprerađivačkoj industriji od one u konditorskoj. No i u istoj proizvodnoj grani u različitim poduzećima radni se uvjeti mogu bitno razlikovati, ovisno o stupnju suvremenosti konkretne tehnologije. U većini slučajeva rad se odvija u zatvorenom prostoru, izmjenom sjedećeg i stajaćeg položaja, s povremenim hodanjem i nošenjem manjih tereta, pa prehrambeni tehničari nisu izloženi većim tjelesnim naporima.
    Zajedničko je svim prehrambenim tehničarima upotreba brojnih mjernih instrumenata, aparatura, proizvodnih strojeva i kemijskih sredstava, pa s tim u vezi i velika odgovornost za njihovu ispravnu i pravodobnu primjenu. Kako su obično zaduženi za cijele proizvodne linije, njihova se odgovornost proteže i na ostale sudionike u radnom procesu. Zato je naglašena njihova organizacijska, voditeljska i kontrolna funkcija.

Poželjne osobine

    Prije svega, kandidati za ovo zanimanje ne smiju biti kliconoše niti bolovati od alergije na prehrambene sirovine i njihove prerađevine. U poslu je potreban dobar vid, normalan sluh te osjetljivost na mirise i okuse. Zbog prilagođavanja različitim tehnologijama i čestim promjenama u tehnološkim procesima, potrebna je određena razina općih intelektualnih sposobnosti. Zbog rada sa živežnim namirnicama, važna je preciznost i savjesnost u radu. Kao organizatori i voditelji pojedinih dijelova proizvodnje, prehrambeni tehničari trebaju imati i određene organizacijske sposobnosti te smisao za komunikaciju i timski rad.

» Predmeti

Upisi 2022./2023.
 
POPIS UDŽBENIKA 2021./2022.

Vremenici 2020./2021.
Projekt mobilnosti
Projekt zajedno
DOKUMENTI ŠKOLE

Projekti

NATJECANJA

Kalendar
« Kolovoz 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji

Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
Pitanja i odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja
Oglasna ploča
Anketa
Koji je tvoj najčešći razlog izostanka s nastave? (odaberi jedan odgovor)


Forum
Korisni linkovi

Arhiva dokumenata
CMS za škole logo
Poljoprivredno-prehrambena škola Požega / Ratarnička 3, HR-34000 Požega / www.ss-poljoprivrednoprehrambena-pozega.skole.hr / ured@ss-poljoprivrednoprehrambena-pozega.skole.hr
preskoči na navigaciju