preskoči na sadržaj

Poljoprivredno-prehrambena škola Požega

Od projekta do realizacije

Piše MIRA ĆAĆIĆ, dipl. ing.

Praktična nastava za pekarska zanimanja bila je opće je poznat i teško rješiv problem jer se glavna proizvodnja u pekarstvu obavlja u noćnoj smjeni. Učenici su mogli raditi samo sporedne poslove i poslove čišćenja. Bilo je nemoguće realizirati plan i program praktične nastave.


Ideja o otvaranju školske pekarnice bila je stalno prisutna. Uvođenjem jedinstvenog modela obrazovanja sa vrlo velikim brojem sati praktične nastave, pekarska radionica postala je prijeko potrebna. Krenulo se u izradu projekta, nabavu opreme i osiguranje sredstava. Glavni nositelji većine aktivnosti bili su ravnatelj Jozo Bešlić, dipl. ing. te profesorice Mira Ćaćić, dipl ing, i Tatjana Abramović, dipl. ing. Savjetovali smo se sa stručnjacima TIM-ZIP-a iz sektora za projektiranje i opremanje mini pekarne, prikupljali važne informacije od iskusnih, lokalnih pekara. Pokušali smo pribaviti sredstva preko Cards-programa za opremanje strukovnih  škola u čemu nam je nesebično pomogla Zdenka Ivkić, prof. Tražili smo povoljnu lokaciju, planirali raspored prostorija i opreme.


Unatoč brojnim teškoćama, uz financijsku pomoć Požeško-slavonske županije i Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta počelo je preuređenje i prenamjena derutnog prostora u zgradi školske ekonomije, nedaleko od glavne školske zgrade. Radovi su započeli početkom, a završili krajem 2006. godine. Tijekom 2007. godine nabavljena je oprema i proizvodnja je krenula 1. listopada 2007. Službeno otvaranje i puštanje u rad održano je 6. studenog iste godine. Svečanosti su prisustvovali učenici i profesori Poljoprivredno-prehrambene škole, te predstavnici društvenog i političkog života grada Požege.


Tako su, konačno, stvoreni uvjeti za kvalitetno i stručno osposobljavanje učenika za zanimanje pekar. Tridesetak učenika od prvog do trećeg razreda direktno je uključeno u proces proizvodnje različitih pekarskih proizvoda i to od pripreme sirovina preko zamjesa i obrade do pečenja. Svakodnevno se iz pekarske radionice šire primamljivi mirisi svježe pečenog kruha, raznih peciva, slasnih buhtla, toplih sendviča, pizza i drugih proizvoda.

 

» Foto-galerija školske pekarnice


Upisi 2022./2023.
 
POPIS UDŽBENIKA 2021./2022.

Vremenici 2020./2021.
Projekt mobilnosti
Projekt zajedno
DOKUMENTI ŠKOLE

Projekti

NATJECANJA

Kalendar
« Kolovoz 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji

Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
Pitanja i odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja
Oglasna ploča
Anketa
Koji je tvoj najčešći razlog izostanka s nastave? (odaberi jedan odgovor)


Forum
Korisni linkovi

Arhiva dokumenata
CMS za škole logo
Poljoprivredno-prehrambena škola Požega / Ratarnička 3, HR-34000 Požega / www.ss-poljoprivrednoprehrambena-pozega.skole.hr / ured@ss-poljoprivrednoprehrambena-pozega.skole.hr
preskoči na navigaciju