preskoči na sadržaj

Poljoprivredno-prehrambena škola Požega

Matičnjak tradicijskog i zaštićenog bilja u Poljoprivredno-prehrambenoj školi

Piše: Ana Kelam

U matičnjaku tradicijskog i zaštićenog bilja uzgajat će se  biljne vrste koje su karakteristične za ruralni prostor Hrvatske, a kojih u postojećim dendrološkim rasadnicima gotovo nema. Za takav rasadnik potrebno je nabaviti matične biljke željenih vrsta od kojih kasnije možemo na različite načine vegetativnog razmnožavanja (reznice, cijepljenje, dijeljenje) po potrebi uzgojiti novi sadni materijal i na taj način osigurati sadnice tradicijskih vrsta za agroturistička gospodarstva.
U matičnjaku će biti zastupljene naše najčešće dendrološke vrste (stabla i grmovi) kao i najzastupljenije „stare sorte“ voćnih vrsta (jabuke i kruške) , zatim tradicijsko cvijeće za gredice na agroturističkom gospodarstvu te zaštićene vrste kako bi ih turisti znali prepoznati i sačuvati njihova staništa u prirodi.
Zbog preglednosti i dostupnosti biljaka u matičnjaku, on treba imati popločene staze i ogledne gredice (čvrsto oivičene) u kojima će se nalaziti razmnožene biljke kao i uzgojne plohe većih površina na kojima će se one uzgajati.
Cilj je ove aktivnosti razvijati kod mladih i odraslih svijest o važnosti očuvanja biološke raznolikosti i pravilnom korištenju tradicijskog bilja u agroturizmu.

Naime u matičnjaku će učenici stjecati znanja i praktične vještine o uzgoju tradicijskog bilja i njegovoj primjeni u hortikulturnom oblikovanju agroturističkog gospodarstva. Istovremeno učenici će upoznati zaštićene biljne vrste i njihov način uzgoja radi očuvanja istih biljaka u prirodi.
Sve biljne vrste bit će predstavljene oznakom na kojoj će se nalaziti narodni i znanstveni /latinski/ naziv biljke, podrijetlo, rasprostranjenost i gospodarske osobine biljke.
Uzgojeni biljni materijal bit će distribuiran na poligone poljoprivrednih škola RH, na agroturistička gospodarstva diljem zemlje, te svim zaljubljenicima u biološku raznolikost hrvatske flore.
Dakle matičnjak će biti  u funkciji nakon završetka ovog projekta, u čemu se realno očituje održivost ovog projekta.
Matičnjak je prostorno smješten u Školski vrt i u njemu će biti zastupljene:
» DENDROLOŠKE VRSTE  i to vrste iz sljedećih rodova: Quercus (hrast), Morus (dud), Robinia (bagrem) , Tilia (lipa) , Cornus (drijen) , Carpinus (grab) , Syringa (jorgovan) , Ilex (božikovina).

» TRAJNICE i to vrste iz rodova Digitalis (naprstak),  Oenothera (pupoljka ili večernji jaglac), Lupinus, Paeonia (božur), Coreopsis (djevojačko oko) , Dianthus (karanfili) , Lilium (ljiljan)

» Voćarski cjepljinjak i matičnjak plemki  sa po 5 komada  matičnih stabala starih sorti jabuka i krušaka te generativne podloge za jabuku i krušku.

» Od vrtnotehničkih elemenata, za povezivanje rasadnih površina služit će popločene staze koje su izvedene od stare opeke (potrebne su zbog preglednosti i dostupnosti biljaka u matičnjaku)

» Sastavni dio matičnjaka činit će i 100 m² slobodnih površina za razmnožavanje.


 


Upisi 2022./2023.
 
POPIS UDŽBENIKA 2021./2022.

Vremenici 2020./2021.
Projekt mobilnosti
Projekt zajedno
DOKUMENTI ŠKOLE

Projekti

NATJECANJA

Kalendar
« Kolovoz 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji

Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
Pitanja i odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja
Oglasna ploča
Anketa
Koji je tvoj najčešći razlog izostanka s nastave? (odaberi jedan odgovor)


Forum
Korisni linkovi

Arhiva dokumenata
CMS za škole logo
Poljoprivredno-prehrambena škola Požega / Ratarnička 3, HR-34000 Požega / www.ss-poljoprivrednoprehrambena-pozega.skole.hr / ured@ss-poljoprivrednoprehrambena-pozega.skole.hr
preskoči na navigaciju