preskoči na sadržaj

Poljoprivredno-prehrambena škola Požega

Vinograd i podrum Poljoprivredno-prehrambene škole

Piše IVICA AJANOVIĆ

Vrlo lijepa, duga i vrijedna tradicija vinogradarenja te proizvodnje kvalitetnih vina na bivšoj Ratarnici, nastavljena je 1993. godine, kada je na staroj lokaciji Vranduk ponovno podignut novi vinograd. Nakon gotovo petnaest na Vranduku su posađeni novi nasadi i to sredstvima škole, uz pomoć PPK "Kutjevo" te veliko zalaganje nastavnika i učenika.


Danas na površini od gotovo 3 ha s oko 7 000 čokota organizirana je proizvodnja grožđa s ciljem obuke i obrazovanja profila poljoprivredni tehničar.
Sve radove, od rezidbe do berbe, obavljaju učenici pod budnim nadzorom nastavnika (osim zaštite tj. prskanja). Na toj površini uzgaja se više sorti vinove loze zbog uspješnije edukacije i poznavanja osobina pojedinih sorti. Dominantna sorta je graševina s 5 000 čokota, zatim sivi pinot s 1 000 čokota te još oko 1 000 čokota različitih sorti među kojima ima i stolnih. Što se tiče uzgojnih oblika, prevladava tzv. "Jednokraki Gyot" ili "visoka glava", ali zbog potrebe edukacije postavljeni su i drugi uzgojni oblici kao što su zavjesa, kordonci, pergola i slično.


Vinograd se nalazi na samom bilu dijela Požeške gore, na prosječnoj nadmorskoj visini od 250 m na glinasto-laporastom tlu pogodnom za uzgoj vinove loze. Godišnja proizvodnja grožđa kreće se od 12 do 15 tona, a sve se prerađuje u obnovljenom školskom podrumu. Školski podrum obnovljen je 1996. godine kada je obavljena i prva berba te prerada grožđa iz školskog vinograda. Podrum je danas opremljen najnužnijom opremom za proizvodnju kvalitetnih vina te zadovoljava temeljne potrebe za praktičnu nastavu i edukaciju budućih vinara i podrumara.


U podrumu se proizvode tri tipa vina: graševina, sivi pinot i crno (mješavina više sorti - tzv. Cuve). Proizvedena vina su uglavnom tzv. "suha vina", tj. bez ostatka šećera iako se gotovo svake godine izvode manji pokusi s drugim tipovima vina, kvascima i slično. Najveći dio vina prodaje se kao otvoreno vino, tj. "rinfuza", a manji dio se puni u butelje te se prodaje ili ostaje u arhivi. Vina se svake godine redovno šalju na ocjenjivanja gdje često dobivaju visoke ocjene i priznanja kao što su srebrne ili zlatne plakete.


Od prve berbe 1996. godine pa do berbe 2009. godine u školskom vinogradu proizvedeno je preko 100 tona grožđa čijom preradom je dobiveno oko 60 000 litara vina. U vinogradu se svake godine popunjavaju prazna mjesta, zamjenjuju oštećeni čokoti ili sade nove sorte radi edukacije i pokusa. U podrumu se unose novi sadržaji i tehnologije, poput metoda "sur lie" i "barique". U podrumu uređen je dio prostora u kojemu su izložene brojne fotografije i dokumenti iz slavne prošlosti škole pa ovaj dio osim što služi kao vinarski praktikum, kušaonica vina, mjesto gdje se održavaju stručni skupovi; zapravo je i mali muzej škole koji svjedoči o bogatoj tradiciji ove ustanove.


Upisi 2022./2023.
 
POPIS UDŽBENIKA 2021./2022.

Vremenici 2020./2021.
Projekt mobilnosti
Projekt zajedno
DOKUMENTI ŠKOLE

Projekti

NATJECANJA

Kalendar
« Kolovoz 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji

Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
Pitanja i odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja
Oglasna ploča
Anketa
Koji je tvoj najčešći razlog izostanka s nastave? (odaberi jedan odgovor)


Forum
Korisni linkovi

Arhiva dokumenata
CMS za škole logo
Poljoprivredno-prehrambena škola Požega / Ratarnička 3, HR-34000 Požega / www.ss-poljoprivrednoprehrambena-pozega.skole.hr / ured@ss-poljoprivrednoprehrambena-pozega.skole.hr
preskoči na navigaciju